F A K E S M I L E

ENTRY ABOUT LINKS STUFFS BANNER CREDIT FACEBOOK NEWER OLDER +FOLLOW
GIVEAWAY






MY EARNING



You
Tutorial ringankan Blog
Tuesday, 25 December 2012 - Permalink - {1}


Assalamualaikum . tadi Anis ada cakap yang Anis nak buat tuto cam mana nak ringankan blog kan ? So , here we go . This tuto , credit to Kak Huda .

Mula-2 korang pergi sini untuk cek berat blog korang yang sekarang .

Stepnye :-

Design template

1. Dashboard > Add gadget > HTML
2. COPY code kat bawah ni dan paste dalam box HTML korang ok . Kalau tak jadi, korang tekan CTRL + F dan cari code </body> then Paste code kat bawah ni SEBELUM/SELEPAS code tu ( yg korang cari td ).


<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

3. Ok, kalau dah siap. SAVE dan tengok hasilnya.

Classic Template

1. Dashboard > Edit template HTML
2. Tekan CTRL + F dan cari code </body>
3. COPY code kat bawah ni dan paste SEBELUM@SELEPAS code yang korang cari tadi.
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>
4. Dah siap semua. SAVE dan tengok hasilnya.

Anis punya masa untuk tunggu blog ni habis loading *sebelum letak code ni* ialah 22 saat . Then bila Anis letak kod ni , masa untuk habis loading ialah 11 saat . see ?! So , Cubalah . belum cuba belum tahu . :)
Blogger Anis Amila said...

Testing ~

 

Post a Comment